Maatilan töitä ja arkea

« takaisin kotisivulle (homepage)

Maatilan vuosittaiset työt eläintenhoidosta traktorin huoltoon

Julkaistu

Tämän kirjoituksen tarkoituksena on hieman avata mitä erilaisia töitä maatilan pitäjällä on vuoden aikana ja kuinka eri työt jaottuu eri kuukausille. Tietysti on erilaisia maatiloja, mutta tässä käydään läpi esimerkkejä siitä jos maatilanpitäjällä on karjaa ja hän toimii yrittäjänä.

Tammikuuhun, kuten muihinkin kuukausiin, kuuluu päivittäiset eläinten hoitotyöt. Niihin kuuluvat tyypillisimmin eläinten ruokinta, karsinoiden siivous ja eläinten siisteys. Päivittäisiin tehtäviin tulee myös tilalle tarvittavien tarvikkeiden ostaminen ja tilaaminen. Ydintalvella työtä teettävät myös lumet, joita pitää olla auraamassa pihalta töiden, mutta myös pihalta ja pihalle kulkemisen tieltä.

Helmikuussa työtehtävät jatkuvat hyvin samanlaisina, mutta yrittäjätoimintaa tekeville veroilmoituksen täyttö ja lähetys ovat myös tämän kuun työlistalla. Maaliskuussa talven työt jatkuvat aika ennallaan kunnes huhtikuu aloittaa kevään omilla askareillaan. Yleensä keväällä tulisi lähettää erinäiset tukihakemukset, toki näiden ajankohdat voi vaihdellakin. Kevään yksi tärkeimmistä tehtävistä on koneiden ja laitteiden huoltotyöt. Muista siis traktorin huolto, sekä muiden mahdollisten varusteiden kunnon ylläpito. On hyvä katsoa kaikki läpi kerralla ennen kuin kiireet alkavat. Varsinkin jos laitteet vaativat ulkopuolista huoltoa tai korjausta, on se hyvä tehdä ennen kuin pahin sesonkiaika alkaa. Näin erityisesti traktorin korjauksien kohdalla, jos ei halua töiden lykkääntyvän.

Toukokuu onkin jo aika kiireistä aikaa. Siihen kuuluvat eläinten sorkkien tarkistus, laitumien huolto ja peltotöiden aloitus kun maa on ehtinyt sulamaan. Siihen kuuluvat lannoituksen levitys, kyntötyöt, äestys, kylvötyöt ja muut mahdolliset hyvän kasvustopohjan varmistustyöt.

Kesäkuussa keväällä aloitetut työt jatkuu ja lisäksi päivittäisiin töihin tulee eläinten päästäminen laitumille. Heinäkuussa mukaan tulevat niitot, lannoitukset ja heinätyöt. Elokusssa alkukesästä aloitettu säiliörehun teko jatkuu.

Syyskuun tullessa alkaakin syksyn peltotyöt ja sen tuomat kiireet. Siihen kuuluvat muun muassa puinti, lannanajo ja syyskynnöt. Tässä vaiheessa eläimet siirretään jälleen sisäruokintaan, jolloin myös suunnitellaan koko sisäkauden ruokintasuunnitelma. Kun syyskiireet alkavat rauhoittua, on hyvä ottaa aikaa eläinten kunnon tarkastukselle, mihin kuuluu heidän omat terveydenhuoltotarkastukset. Vuosi päätetäänkin tulevan vuoden viljelysuunnitelmalla sekä yritystoimintaan kuuluvalla tilinpäätöksellä. Kuten mainittu päivittäiset perustyöt ovat osa työtä joka kuukausi ja nämä vaihtelevat tilakohtaisesti. Tilan töihin vaikuttaa myös se onko tilalla käytössä työntekijöitä ja tilalla useampaa eri toimintaa. Traktorin korjausta tarjoaa esimerkiksi: Hämeen traktorihuolto.


jaa